Tuinzigt en Westerpark Breda nieuws en activiteiten

De geschiedenis van Tuinzigt

Geschiedenis Tuinzigt en Westerpark

Uit de recente opgravingen bij de Emerweg en Steenakker blijkt dat in het stenen en bronzen tijdperk hier al mensen hebben gewoond. Nadien hebben de Romeinen er enige nederzettingen gebouwd en na de Romeinse tijd was dit gebied tot ongeveer het jaar 800 onbewoond.

Na de omwalling van de stad binnen de huidige singels (tussen 1530-1580) liep er tussen Breda en (Prinsen)Hage een weggetje, afgetakt van de Haagdijk (dit was in die tijd een voorstad van Breda) naar De Leur (1531). In 1534 werd de stadsmuur afgebroken en werd Breda omgeven door een van de eerste modernste vestingwerken van de Nederlanden. Deze werden steeds verder uitgebreid en in 1621 heeft men het pad verlegd naar de weg naar Hage ter hoogte van de Kolfbaanstraat.

In de periode van 1566 tot 1815 is dit gedeelte een toneel geweest van belegeringen om Breda te veroveren. De legers van Spinola bivakkeerden er in 1625 en ook de Fransen zetten er hun tenten op rond 1795 (de tijd van Napoleon).

Als laatste versterking werd de vesting uitgebreid met hoornwerken en lunetten (waar nu de Hoornwerkstraat en het Ingenhouzplein zijn). De Lunetstraat dankt zijn naam aan het nog aanwezige lunet achter de brandweerkazerne (1830). Men dacht in die tijd dat de Belgen de Nederlanden zouden veroveren.

In 1870 werden de verdedigingswerken gesloopt en als laatste die van de Hoornwerkstraat en het Ingenhouzplein. Breda groeide en men moest uitbreiden. De gemeente kocht de grond van Hage. Rond 1870 liep de Kolfbaan naar De Leur en de huidige Abeelstraat liep toen al door in de Beekstraat. De Dijklaan was er ook al die tot het Dijkplein (Dijkje genaamd) liep. Men ging in de Kolfbaan al enige huisjes bouwen die er nu nog zijn maar inmiddels zijn gemoderniseerd. Dit waren de zogenaamde poorthuisjes. Het Duitenhuisstraatje is hier ook een voorbeeld van (1880) genaamd "De krekelbuurt".

20e eeuw

De Kolfbaan liep via de huidige Magnoliastraat (Leursestraat) over in de Leursebaan waar de herberg De Kolfbaan stond. Dit pand is onlangs bij de bouw van Westerpark gesloopt hoewel dit pand historische waarde had en in het aan te leggen park zeker niet zou hebben misstaan.

Vanaf de Kolfbaan liep er nog een straatje dat uitkwam op een boerenhoeve (een buitenhuis) genaamd “Tuinzicht” waarnaar de wijk is genoemd. Na de oorlog noemde men dit het Tuinzichtstraatje, in de volksmond destijds “het laantje van boer Staaltjes".

Zo werd de oude wijk Tuinzigt geboren. De oude vestingoverblijfselen werden volgegooid met alles waarmee men de boel maar gelijk kon maken (vervuiling Lunet- en Hoornwerkstraat). Er werden steeds stukjes wijk bijgebouwd, zoals in 1920 het plan Schaap. Dit omvatte de straten Plataan-, lep-, Wilg- en Olmstraat. De St. Josephbuurt werd gerealiseerd: Dijkplein, Hazelaarstraat en Lindestraat-Lindeplein en in 1930 de Lunetstraat.

In 1935 werden de eerste particuliere woningen gebouwd in de Magnolia-, Eik-, Beuk-, Populier-, Acacia- en Larikstraat. Veel van deze huizen waren beleggingen van grote ondernemers in die tijd.

In 1948 werd de wijk uitgebreid met nieuwbouw in de Pijnboom-, Meidoorn-, Ahorn- en Palmstraat en een gedeelte aangesloten op de Plataan- en Olm-straat. Twee scholen (meisjes- en jongensschool) en een R.K. kerk werd de wijk rijk. Na 1963 bouwde men de wijk verder vol met het gedeelte tussen de Tuinzigtlaan, de Larik- en Palmstraat en de Emerweg. Na 1963 kwam er een bouwverbod van 30 jaar.

Nu is de wijk weer uitgebreid met het Westerpark en wordt gebouwd in Heilaar en Steenakker, terwijl er ook al een plan nieuwbouw Adriaan Klaassenstraat is goedgekeurd.

In ruim honderd jaar is in dit gedeelte van de stad intensief gebouwd, veranderd en herbouwd. De in 1948 gebouwde kerk en scholen hebben plaats moeten maken voor het nieuwe winkelcentrum met aangelegde baan die een verbinding vormt met Westerpark. Terwijl een nieuwe kerk grenzend aan het gemeenschapshuis en een nieuwe basisschool, een school voor voortgezet onderwijs en het zorgcentrum Westerwiek ervoor zorgen dat de wijk is voorzien van alle faciliteiten die een wijk nodig heeft.

De charme van de wijk is de nabijheid van het centrum, de bossen, de snelwegen en de vele bewoners die geboren en getogen zijn in de wijk.

©

© 2007-2016 Tuinzigtwesterpark.nl

Please publish modules in offcanvas position.