Tuinzigt en Westerpark Breda nieuws en activiteiten

Doorstart voor de Meidoorn als maatschappelijk bedrijfsverzamelgebouw

Het voormalige buurthuis Meidoorn krijgt een doorstart als maatschappelijk bedrijfsverzamelgebouw onder de noemer de Nieuwe Meidoorn. Het was een grote wens van de wijk en van het gemeentebestuur dat zowel wijkinitiatieven als commerciële partijen een plek zouden krijgen in het pand. De gemeente heeft een business coach opdracht gegeven om dit te onderzoeken. Uit zijn onderzoek blijkt de nieuwe functie haalbaar, omdat naar verwachting een fors deel van het gebouw structureel kan worden verhuurd.

Eerder werd al bekend dat jongerencentrum ‘t Honk een doorstart krijgt in de Nieuwe Meidoorn.
De gemeente beheert nu het pand, in ruil daarvoor zetten de jongeren zich in voor de leefbaarheid van de wijk Tuinzigt en onderhouden ze zelf hun honk.
Bob Bergkamp, wethouder wonen en leven, is trots dat de rest van de Nieuwe Meidoorn ook een doorstart krijgt als een belangrijke voorziening voor de wijk. “Het afgelopen jaar is door velen hard gewerkt aan de invulling van een buurtonderneming in de Nieuwe Meidoorn. Het harde werken werpt nu zijn vruchten af en daar ben ik trots op. Er zijn ondernemers die zich hier willen vestigen en jongeren die zich inzetten voor de wijk in ruil voor gebruik van ’t Honk. Een prachtige impuls voor de wijk.” 

Het pand leent zich er voor om op te splitsen in acht units met ieder zijn eigen entree, eigen toiletgroep, opslagruimte en buitenruimte. Voor zes units is serieuze interesse. Het gaat om activiteiten als logopedie, jongerenactiviteiten, voorschoolse opvang, dagbesteding voor ouderen, arbeidsactivering, informatiepunt voor huurders van een woningbouwcoöperatie, sociaal wijkteam en een catering-leerwerkbedrijf. Voor de twee overige units is ook al belangstelling alleen in een minder ver gevorderd stadium. De gemeente blijft eigenaar en gaat de units verhuren. Het dagelijks beheer en onderhoud wordt een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de huurders.

Om de units te splitsen is een investering van € 150.000 nodig voor de verbouwing van het pand.
Te denken valt aan een invalidentoilet, aanpassingen aan elektriciteit en watervoorziening, nieuwe toegangsdeuren, brand- en inbraakmaatregelen en de uitstraling van het gebouw als geheel. Om de nieuwe buurtonderneming te realiseren is € 45.000 nodig. Hiermee gaat de projectleiding contracten afsluiten, de aanpassing van het pand begeleiden en afspraken maken over het beheer door de business coach in samenwerking met de gemeente. Om de huren betaalbaar te houden wordt de boekwaarde van het pand afgewaardeerd met € 280.000 tot aan de huurwaarde.
Wethouder Saskia Boelema: “Dit is een investering in de toekomst van de wijk. Ons gemeentelijk vastgoed krijgt een goede, duurzame bestemming en de maatschappelijke en commerciële functies versterken elkaar en daarmee de verbinding en leefbaarheid in de buurt”

Wijkbewoners worden uitgenodigd in een bewonerscomité zitting te nemen om de betrokkenheid van de wijk bij de Nieuwe Meidoorn verder inhoud te geven. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met dhr. S. Sadée via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Over vijf jaar vindt een evaluatie plaats over de verdere toekomst van de Nieuwe Meidoorn.

 

© 2007-2016 Tuinzigtwesterpark.nl

Please publish modules in offcanvas position.