Tuinzigt en Westerpark Breda nieuws en activiteiten

Typisch Tuinzigt resultaten

Ben je ook benieuwd naar het resultaat van Typisch Tuinzigt?
Kom met je buren en praat mee! Di 28 juni, 19.00 u, de Nieuwe Meidoorn

De afgelopen weken gingen 73 bewoners mee op één van de Typisch Tuinzigt Tours door de buurt. We bezochten markante locaties in de buurt, actieve buurtbewoners, mooie, verborgen plekken en lokale organisaties. Onderweg ontmoetten we buurtgenoten met verhalen over de geschiedenis, een goed idee of een bijzondere plek. We zochten en vonden ideeën en inspiratie in de buurt. Op 28 juni presenteren bewoners hun advies aan wethouder Patrick van Lunteren in de Nieuwe Meidoorn, Meidoornstraat 115

 

Woensdag 25 mei, 17 deelnemers

Bij Meike thuis, Boykes Speelhoeve, het buurtgevoel van Chris, Kees snoeit heggen, Anneke uit Goeree. Meike woonde als student al in Tuinzigt, nu gaat ze met haar gezin verhuizen naar Prinsenbeek. Ze zocht een ruimer huis, een schonere buurt en meer groen. Daarom vragen we de anderen: “Wat houdt jou in Tuinzigt?” De volkse sfeer, de ligging dichtbij de stad, het bos en de snelweg.
Tuinzigt heeft geen best imago, maar de nieuwe bewoners zien juist de voordelen. Bij Boykes Speelhoeve vertelt Ivonne hoe kinderen zelf de boel schoonhouden. Hier werkt dat goed. Chris woont samen met zijn vriend. In het begin waren er zoveel pesterijen dat ze op het punt stonden te verhuizen. Maar samen met de buren, het jongerenwerk en de wijkagent is het probleem aangepakt, waardoor zij nu met veel plezier in Tuinzigt wonen. Kees houdt al meer dan 50 jaar de heggen van de Kamperfoeliestraat bij. Hij vindt het fijn dat de straat er netjes uit zien en de buurt is er blij mee. Het maakt hem niet uit of de een meer doet dan de ander. Anneke komt uit Goeree en is heel actief in de buurt. De sluiting van de Meidoorn doet de bewoners nog steeds zeer. Meer samenwerking tussen de verschillende groepen is hoog nodig. We lopen naar buurtcafé ’t Hoekske waar het gaat over de ontmoetingsplekken in de buurt. 
Belangrijkste punt: Verbeteren van het imago, de sfeer en de samenwerking in Tuinzigt voor jong en oud.

Vrijdag 27 mei, 11 deelnemers

Sylvie van Zorggroep Tuinzigt, Yvon en Jaap in hun atelier, Marcel heeft ambitie, Café Tuinzicht. In de Nieuwe Meidoorn ben je welkom om te vergaderen of wat te drinken. De drempel is nog hoog voor de buurt. De Nieuwe Meidoorn zou veel beter kunnen communiceren met de bewoners. De activiteiten die er waren zijn niet zomaar op andere locaties in de buurt te realiseren. We staan uitgebreid stil bij de ideeën voor het Nelson Mandelaplein. Spelen in combinatie met groen, elkaar ontmoeten in een stadstuin? We fantaseren bij Yvon en Jaap in hun atelier over mooie kunst in het ontwerp. Het mini-bos in de tuin inspireert. Starters vonden hier jaren ’30 woningen voor een goede prijs. Ze hopen op een positieve ontwikkeling van de buurt. Bij Marcel in de Acaciastraat, waaide een storm de daken van de huizen. Sindsdien hebben de buren goed contact en een buurt-app.
Belangrijkste punt: Een stadstuin op de plek van het Nelson Mandelaplein, met ruimte voor ontmoeting en eigen beheer.

Woensdag 1 juni, 17 deelnemers

Start bij Cock en Colinda thuis, Annemarie en haar mantelzorgers, het Nelson Mandela plein vanaf het balkon van Ria en afsluiting bij het HONK.
Cock en Colinda hebben een oud huis aan de Abeelstraat met een diepe tuin waar ze kippen en
konijnen houden. We lopen naar Annemarie, die op het moment sukkelt met haar gezondheid. Ook al is ze aan haar stoel gekluisterd, de deur staat altijd open en de buurt loopt in en uit. Ze geniet van de activiteiten in Westerwiek maar peinst niet over verhuizen. Op het Nelson Mandelaplein zien we opnieuw dat het hoog tijd wordt iets te doen aan de troep in de wijk. Eenmaal in het HONK volgt een stevig gesprek. Vrijwilligers van de Meidoorn en het HONK werden altijd aangesproken op de rotzooi in de buurt. Zij hielden de omgeving opgeruimd. Datzelfde zou ook moeten gelden voor de mensen die er nu werken. Nog niet zo lang geleden is het met buurtbewoners omgebouwd tot een tof jongerencentrum. Nu delen de jongeren de ruimte met ouderen uit de buurt, is dat jammer? Pascal is er blij mee, want zo wordt de ruimte
gebruikt en hebben ze altijd hulp.
Belangrijkste punt: Bewoners willen graag meedenken,maar dan moet er wel iets met die ideeën gebeuren.

Donderdag 2 juni, 7 deelnemers

Start bij Marianne van Zorggroep Tuinzigt, schutting van de oude Nibb-it, Rob op de Dijklaan en het verhaal van het Witte Schaap. In de Nieuwe Meidoorn treffen we Joop, bewoner van het eerste uur. Hij kijkt vanuit zijn seniorenwoning op het Nelson Mandela plein en geniet van de spelende kinderen maar mist een bankje. Magali is Portugees en heeft twee kleine kinderen. Ze kent weinig mensen in de buurt. Kim woont alweer 9 jaar in de wijk. Ze woont in een jaren ´30 woning en zou graag voor haar opgroeiende jongens een avontuurlijke speelplek creëren op een deel van het Nibb-it terrein.De schildering op de schutting van de Nibb-it mag ook wel eens aangepakt worden, de kindertekeningen zitten er al meer dan 30 jaar op! Ze hadden de kunstenaar en verf al klaarstaan, maar toen ze begrepen dat de grond vervuild is hebben ze hun plan afgeblazen. Rob woont op de Dijklaan en vindt zijn buurtje het mooiste stukje Tuinzigt. Magali woonde in Portugal in een klein dorp waar iedereen alles van elkaar wist. Zij wil haar buren beter leren kennen, maar een beetje afstand is wel zo fijn. TVC heeft een prachtige grote locatie, daar zou de buurt meer van kunnen profiteren. Initiatieven met de kinderopvang of knutselclub zijn niet gelukt, maar TVC staat open voor initiatieven uit de buurt. We sluiten af bij het Witte Schaap, waar Bep de geschiedenis vertelt van vier generaties Dircken in het café.
Belangrijkste punt: Verbeteren van de communicatie met de Gemeente. Zorg voor een aanjager die mooie initiatieven laat slagen en handhaving wanneer nodig.

Maandag 6 juni, 15 deelnemers 

Start bij Annemiek in Westerwiek, Katja in de Acaciastraat, Het atelier van Jaap en Yvon, Kassa bij Asya en afsluiten bij café Tuinzicht. Annemiek ontvangt ons in Westerwiek. Bewoners zijn altijd welkom, voor een maaltijd of met initiatieven voor de buurt. Afstemming met de juistepersonen is belangrijk! De deelnemers
vinden Typisch Tuinzigt een mooi initiatief. De positieve insteek spreekt hen aan.  Vandaag is zwerfvuil weer een onderwerp. De één gaat er luchtiger mee om dan de ander, spreekt mensen rechtstreeks aan. Een ander vindt dat moeilijk en is bang voor de reactie. Bij de herinrichting van pleintjes in Tuinzigt zien bewoners de inbreng uit de buurt niet terug in het resultaat. Het proces is niet afgerond met de bewoners. Zonder bankjes nodigt een pleintje niet uit om er langer met je kind of kleinkind te blijven. Een paar deelnemers is vrijwilliger geweest bij kinderactiviteiten in de buurt. De tijden zijn veranderd en bewoners komen liever bij elkaar om iets concreets te regelen dan om te vergaderen. Er worden echte kartrekkers gemist in de buurt. De Baan is best mooi en zou je beter kunnen verbinden met het plein en Westerpark. Maak er een fitness parcours van, werk samen met Enjoy sport. Op het plein een avontuurlijke speelplek met waterbaan of fontein. 
Belangrijkste punt: Zwerfvuil, hondenpoep, hard rijden, dat zijn de drie hoofdpijnonderwerpen van Tuinzigt. Hoog tijd voor een onorthodoxe aanpak! aanpak!

© 2007-2016 Tuinzigtwesterpark.nl

Please publish modules in offcanvas position.