Tuinzigt en Westerpark Breda nieuws en activiteiten

Verslag bewonersavond Typisch Tuinzigt

typisch tuinzigtOp Maandag 19 september was er de bewonersavond van Typisch Tuinzigt waarbij B-inmotion de uitkomst van het bewonersadvies overdraagt aan de gemeente Breda en de bewoners van Tuinzigt. Er was een geweldige opkomst en Patrick van Lunteren- Wethouder van Breda- was zeer enthousiast over de ideeën en reacties die binnengekomen zijn en wil zo snel mogelijk aan de gang. Alle aangedragen ideeën van deze avond zijn slechts schetsen en zijn niet definitief. De definitieve keuzes zullen in een later stadium na nog een aantal gesprekken tussen de gemeente en bewoners gemaakt worden.

Typisch tuinzigt wethouderEr is gesproken over het lot van de Nieuwe Meidoorn en het Honk. Op dit moment is er een zeer actieve groep bewoners bezig om het beheer van de zaal, keuken en de (alcoholvrije) bar op zich te nemen zodat er weer met grote regelmaat activiteiten kunnen plaatsvinden. ’t Honk naast de Nieuwe Meidoorn zal worden verhuurd. De Jongeren van het Honk zullen voor evenementen in de Meidoorn terecht kunnen. Of dit allemaal gaat lukken zal in oktober bekend worden gemaakt.

De uitkomst van het bewonersadvies is op te splitsen in een aantal gedeelten. Hiervoor zijn 4 groepen gevormd met elk hun eigen onderwerp. Iedereen kon aanschuiven bij het onderwerp waar ze zich het meest betrokken bij voelen.

  • Openbare ruimte zoals De baan en het plein
  • Hondenpoep en zwerfafval
  • Verkeer
  • Algemeen/overig

Openbare ruimte:

Een groot obstakel volgens de buurtbewoners is het centrumgebied van Tuinzigt waar de groene baan en het Nelson-Mandelaplein onder vallen. Het budget is aanwezig om deze gedeelten aan te pakken. Laura van den Berg –stagiaire NHTV stedenbouwkunde- Geeft advies en ideeën over hoe een ander aan te pakken is. Zo is het een optie om het pad van de baan te verlagen zodat deze op gelijke hoogte komt met de rest van de bestrating. Dit is makkelijker voor de minder valide en werkt minder als een barrière. De groene border zal dan iets hoger liggen waardoor er direct ruimte bestaat om zitgelegenheid te maken. Een extra hondenuitlaatplaats bij het plein moet voorkomen dat hondenpoep een ergernis blijft doordat honden aan beide kanten van het pad hun behoeften kunnen doen. Het plein kan worden veranderd in een parkplein waar zowel verhard als onverhard terrein met groene plaatsen aanwezig zijn. Veel bewoners zijn direct enthousiast over haar idee.

Er zal in samenspraak met enkele bewoners een datum geprikt worden om de aankleding en ideeën verder uit te werken.

Hondenpoep/zwerfaval

Hondenpoep is een hot item in Tuinzigt. Bewoners spreken uit dat ze geen vertrouwen hebben in de hondenwacht. Helaas is het een zeer moeilijk onderwerp en lijkt het ook voor de gemeente bijna onmogelijk om echt resultaat te krijgen. Bewoners en gemeente overleggen op 3 oktober om 11.00 verder welke acties ondernomen kunnen worden. Wij zijn nog op zoek naar enkele hondenbezitters die dan serieus met de gemeente om de tafel willen gaan zitten over de aanleg en onderhoud van de hondenuitlaatplaatsen en de aanpak van het probleem. Bent u als hondenbezitter geïnteresseerd om hieraan deel te nemen stuur dan een e-mail met uw gegevens en ideeën over de uitlaatplaatsen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zwerfafval is vooral een probleem rondom het winkelcentrum en voetbalvereniging TVC. Misschien dat er in de toekomst samen met de winkeliersvereniging een actie opgezet kan worden om zwerfafval tegen te gaan.

Verkeer:

Hier is het onderwerp de situatie in de Meidoornstraat. Met zijn fietspad in beide richtingen die op diverse punten gekruist wordt door zijstraten en de geasfalteerde weg is het voor de bewoners een van de gevaarlijkste wegen in Breda. Geparkeerde auto’s belemmeren het zicht op het fietspad en er gebeuren veel ongelukken. Een datum is inmiddels afgesproken met enkele bewoners om de situatie nader te bekijken.

Algemeen/overig

In deze groep zijn diverse onderwerpen besproken die door bewoners of mensen die werkzaam zijn in de wijk zijn aangedragen. Een vertegenwoordiger van Markenhage geeft aan dat zij iets kan betekenen met jongeren die een maatschappelijke stage kunnen doen in de wijk. Wellicht dat ook de atelierklassen iets kunnen betekenen met de uitstraling en inrichting van de Nieuwe Meidoorn. Hierbij heeft een kunstenares uit de wijk aangegeven te willen helpen bij de ideeën en wellicht de uitvoering. Een medewerker van de Westerwiek geeft aan in gesprek te willen over de activiteiten in de Westerwiek die prima afgestemd kunnen worden met –als alles door gaat- de nieuwe activiteiten in de Nieuwe Meidoorn.
Er is kort gesproken over de illegale kamerverhuur die plaatsvind in de wijk, het aangezicht van deze huurwoningen en de parkeeroverlast die dit met zich meebrengt.
In de wijk zijn verschillende AED apparaten beschikbaar. Een AED is een apparaat die direct ingezet kan worden bij mensen met een hartaanval. Helaas zijn de mensen die deze kunnen bedienen in Tuinzigt of Westerpark schaars. Gekeken word of er in de toekomst trainingen gegeven kunnen worden in het gebruik hiervan om meer mensen te kunnen inzetten bij noodsituaties met personen.

 

© 2007-2016 Tuinzigtwesterpark.nl

Please publish modules in offcanvas position.